Wat zijn Pintxos?

Pintxos zijn kleine gerechtjes, die veelal op een stukje stokbrood worden geserveerd. In die gerechtjes worden vaak prikkers gestoken om de gestapelde hoeveelheid ingrediënten op z’n plaats te houden. De letterlijke vertaling van Pintxo is prikker en zo kunnen jullie vast wel de link leggen met het logo van ons restaurant! (Waar is de T gebleven hoor ik jullie denken, dat zag er niet zo mooi uit in het totaalplaatje, dus die hebben we lekker eigenwijs weggelaten) In feite kun je alle ingrediënten prikken op een pintxo; vlees, vis, gevulde pepers, salade of tortilla. Zo is er voor ieder wat wils! 

 

Baskenland

Pintxos komen oorspronkelijk uit het noorden van Spanje, maar zijn voornamelijk in Baskenland te vinden. Ben je wel eens in San Sebastián of Bilbao geweest? Zo nee; dat kan echt niet, waar wacht je nog op? Zo ja; Dan heb je de vitrines tot de nok toe gevuld met de lekkerste pintxos vast gezien. In Baskenland is het vrij normaal om op vrijdagmiddag na het werk te “ir de pintxos”, of terwijl Pintxos hoppen. In elke bar eten ze staand aan de bar een pintxo met een lekker drankje erbij en vervolgens gaan ze weer verder. Een ongedwongen sfeer, veel lekker eten en bruisende gezelligheid. Wij vinden dit een gezellige manier van eten, want je eet samen met elkaar en niet ieder zijn eigen gerecht. Samen delen, waarbij je zelf kan kiezen bij ons of je een Pintxo van de plank af pakt of dat je even wacht tot de volgende ronde.

Wij zagen dit tijdens de vakanties en dachten meteen; Hoe leuk als zoiets ook naar Roosendaal wordt gehaald? 

San Sebastián

Pintxos zijn in Baskenland tot ware kunst verheven. De kleine gerechtjes zien er daar uit als echte kunstwerken en niet voor niks wordt San Sebastián de gastronomische hoofdstad van Spanje genoemd. Wisten jullie ook dat er in Baskenland, mede door deze pintxos, de meeste sterrenrestaurants zitten van heel Europa? 

 

App ons