Paella eten bij Pinxos Roosendaal

Geschiedenis van de Paella

Het eerste Valenciaanse paella recept, voorheen bekend als Valenciaanse rijst, stamt uit de 18e eeuw. Over het ontstaan van de naam Paella gaan verschillende verhalen rond. Zo zou het gerecht zijn naam danken aan de pan waarin het bereid wordt. De Latijnse benaming voor pan is namelijk patella. 

Naast bovengenoemde oorsprong is er ook een geromantiseerde theorie bekend over het ontstaan van het woord paella. Zo zou de naam paella mogelijk afgeleid zijn van het gebruik dat de mannen eens per jaar voor de vrouwen van het dorp kookten. Het was vaak meer een verzameling van restjes van de maaltijden van de dagen ervoor. Het gerecht noemde ze pa’ella (para ella): ‘voor haar’.

De paella is inmiddels te vinden in heel Spanje en er bestaan verschillende recepten. De bekendste zijn Valenciaanse paella (kip en konijn) en  paella mixta (vlees en zeevruchten).  

Paella leren maken in Spanje

De paella staat vandaag de dag bekend als het nationale gerecht van Spanje, daarom dat Willemijn een cursus paella maken heeft gevolgd. Waar leer je dat nou beter dan bij de bron? Zij heeft dan ook paella leren maken in Spanje. Tijdens deze cursus heeft zij alle kneepjes geleerd, daarom dat de paella bij Pinxos er een is om je vingers bij af te likken.

Paella eten bij Pinxos Roosendaal

Paella is een gerecht wat veel voorbereidingstijd vergt. In Spanje wordt het dan ook veel gegeten op zon en feestdagen met familie en vrienden. Zo is het ook bij Pinxos een gerecht wat niet standaard op de kaart staat maar waar we speciale dagen voor prikken. Op deze manier  kan onze paella met alle nodige handelingen vers bereid worden en kunnen wij de ultieme smaak garanderen.

 

App ons